Vestinet

Lov u službi prirode: Lovački kodeks strogo se poštuje

foto VestiNet

Lovac nikada ne puca ako mu vidik nije čist, niti puca na divljač ispred drugog lovca, na sitnu dlakavu divljač samo kada je ona u pokretu, na pernatu samo kada je u letu i to ne u jato, već samo u jasno izdvojenu jedinku, na krupnu divljač samo kada je ona na nogama i u mirovanju, osim divlje svinje. Ovo su samo neke odredbe navedene u Kodeksu lovaca Srbije koje se itekako poštuju . Pravila postoje I kada je u pitanju lov na divlje svinje.

foto VestiNet


“Mi uvek gađamo vepra I nazime, krmaču samo ako ide sama kroz šumu jer ona uvek vodi krdo, a ne vepar, uvek je krmača vodilja, jer ako odstrelite krmaču, vi ste odstrelili mlade I to je velika šteta i za krmaču I mlade . Ako ima više tragova to je krmača za nazimadima i ona se ne dira, a ukoliko je u snegu jedan trag, to je vepar samac I on se lovi, kaže lovac Bojan Dobričić iz LU Vojvoda Milan Obrenović.

Sitna i pernata divljač pripada lovcu koji je na tu divljač poslednji pucao, a trofej krupne divljači pripada lovcu koji je divljač prvi ranio. Kada je reč o trofejima u lovu, I predatori ih imaju.

foto VestiNet


Lisica ima trofej lobanje, vuk kožu ,a vepar kljove, srndać rogove. To mi je najomiljeniji trofej, to je prvi srndać pre pet šest godina koga sam ulovio i vepar za koga je izmakla bronza zbog kraćeg zuba, kaže Bojan.

foto vestinet
foto VestiNet


Lovac u lov nikada ne ide nepozvan, ne nudi se da ga pozovu i kao gost ne vodi druge, nepozvane, lovce. Bez odobrenja domaćina lova, lovac gost ne vodi svog lovačkog psa.
Ranije sam išao u lov na patke u Vrnjačku banju, on me pozove, ja mu dam svoje podatke kako bi me prijavio svom Lovačkom udruženju, na lovnoj dozvoli piše ko je u lovu i do kada traje lov. Ako se lovi fazan, povedem svoje ptičare i oni imaju svoje rodovnike I identifikacionu karticu Lovačkog saveza Srbije koji im omogućava da love fazane u bilo kojem mestu u Srbiji, kaže Dobrčić.

foto VestiNet


Čast , primerno ponašanje I odgovorni odnos prema divljači, društvenoj sredini i svojim lovačkim drugovima, odlike su lovaca Srbije koji na prvom mestu poštuju načelo trajnosti korišćenja prirode .

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *