Vestinet

Turistički biser ivanjičkog kraja Vidikovac na planini Mučanj

foto VestiNet

Da je vidikovac na planini Mučanj itekako opravdao svoje postojanje i ulaganja, slažu se iz Turističke organizacije opštine Ivanjica

foto VestiNet

„ Od 2019. godine kada je podignut, svakog vikenda turisti, ljubitelji aktivnog odmora su ovde, na Jerininom gradu, na Vidikovcu. Staza do samog vrha planine Mučanj je obeležena i često se ovde mogu videti gosti iz svih krajeva Srbije.

foto VestiNet

Pokrenuta je i Via Ferata do koje vodi dobro obeležen put. Sa glavnog puta su postavljeni putokazi koji putnike dovode tačno do mesta početka ferate, rekao je Miloje Ostojić iz TO opštine Ivanjica.

foto VestiNet

Informativna tabla sa detaljnim karakteristikama ferate, slikama neophodne opreme i mogućim opasnostima postavljena je pre ulaska na samu feratu, a ukupna dužina sajle do vidikovca je 500 metara.

foto VestiNet

„ Ferata je opremljena čeličnim klinovima i sajlom sa nogostupovima, a prosečno vreme prelaska ferate sa manjom grupom je oko tri sata, dodao je Ostojić.

foto VestiNet

Planina Mučanj važi za mesto odakle se pruža najlepši pogled na ivanjički kraj, a čitav put do vrha gde je 2019 godine podignut vidikovac je obeležen. Pogled seže do Jelice, Ovčara, Javora, Golije, Gradine, Češlja , a u podnožju planine je Veliki Rzav, jedna od najčistijih reka u Srbiji.

foto VestiNet

Ova planina imenom čuva uspomenu na ime Svetog Save koji se odmarajući, kamen prekstio svojim štapom , pa je iz njega potekla lekovita voda koja i danas teče, kažu iz turističke organizacije opštine Ivanjica.

foto VestiNet

Inače, legenda kaže da onaj ko se uspenje do Mučnja, , koji važi za Jerinin grad na 1534 metara nadmorske visine, sigurno će se ponovo vratiti na ovo mesto,a nema sumnje da ko se jednom uveri u lepote ivanjičkog kraja , obavezno se vraćaju ,ali kao prijatelji, tvrde meštani ivanjičkog kraja.

foto VestiNet

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *