Vestinet

Ivanjica je začetnik seoskog turizma u Srbiji

foto VestiNet

Lepote ivanjičkog kraja

Ivanjica je mesto gde je začet seoski turizam, i to u selu Devići, a narod ovog kraja prvi je prepoznao turističke potencijale ovog mesta i iskoristio ih otvarajući vrata svojih domova gostima iz čitave Srbije. Bogata turistička ponuda ne izostaje zahvaljujući i turističkoj organizaciji opštine Ivanjica , pa danas u ovu vazdušnu banju , na obronke Golije, Javora i Mučnja hrle gosti iz čitave Srbije i Evrope.
„ Seoski turizam danas je zapravo turizam na selu. Oni koji se bave ovom delatnošću, na vreme su shvatili da moraju ići u korak sa kolegama koji se istim poslom bave u čitavoj Evropi,a to je da osavremene svoju turističku ponudu . Danas su smeštajni kapaciteti opremljeni po visokim standardima, a većina svoju turističku ponudu je obogatila pa u sklopu smeštaja, imaju i bazene, saune i teretane, kao i mogućnost iznajmljivanja bicikala i kvadova po padinama Golije, ali i Javora i Mučnja, kaže za Vestinet Janko Grbić, direktor Turističke organizacije opštine Ivanjica.

foto VestiNet
Uz podršku lokalne samouprave, Turistička organizacija opštine Ivanjica potrudila se da turistima obezbedi i nezaboravan aktivan odmor u prirodi.
„ Obeležavamo pešačke i biciklističke staze, danas imamo najveći zip lajn u Srrbiji, via feratu,brojne kulturno istorijske znamenitosti poput crkava i manastira i oko 600 krajputaša u ovoj opštini koje čuvamo od zaborava. U planu su nam i neki novi vidikovci jer je to način da prirodne lepote ivanjičkog kraja približimo gostima koji posećuju ovaj kraj i koji su ljubitelji aktivnog odmora, dodaje Grbić.
Na području opštine Ivanjica ima oko 600 kategorizovanih smeštaja, a ta brojka se svakim danom povećava jer izdavaoci smeštaja kategorišu svoje objekte svakoga dana tako da se beleži povećanje broja onih koji se turizam prepoznali kao svoju šansu, dodaje Grbić.
„ Lepote Golije bogate izvorima prepoznali su mnogi u vreme pandemije korone, danas ova planina beleži sve veći broj onih koji su prepoznali lepote ovog bisera koji poslednje dve godine doživljava pravu ekspanziju. Kupuju se parcele, a cena nekretnina znatno je porasla,kaže Grbić.
Oni koji dolaze na planinu Goliju ne propuštaju da obiđu najviši vrh ove planine koja mami planinare , ali i turiste svojim prirodnim lepotama.
„Jankov kamen je najviši vrh Golije sa 1833 metara nadmorske visine odakle se pruža nestvaran pogled, dok drugo mesto zauzima Bojovo brdo, na visini od 1748 metara nadmorske visine koje važi za jedno od najpoznatijih destinacija svakog ljubitelja prirode i planinarenja, dok značajno mesto zauzima i Pašina česma, na 1725 metara nadmorske visine, kaže za Vestinet direktor TO opštine Ivanjica Janko Grbić.

Golija je bogata vodama, pre svega tu je Tičar, odnosno Dojićko jezero skriveno u gustoj četinarskoj šumi, u naselju Bele vode, zatim Nebeska suza ili Okruglica koje se nalazi na 1495 metara nadmorske visine kao i Košaninovo jezero ispod Crepuljka.

foto VestiNet


Verski turizam na Goliji svakako ne treba zanemariti. Pored crkve Svetog Preobraženja u Pridvorici iz kraja 12 veka , nadomak Golije, u selu Gradac nalazi se Gradački krst, neuobičajeno velikih dimenzija na kome se nalaze ranohrišćanski simboli i slova ispisana 1662 godine.

foto VestiNet
Najpoznatiji spomenik Golije je Rimski most, za koga se veruje da potiče iz doba Nemanjića, dužine 14 metara i širine 2,40 metara. Nalazi se svega 17 kilometara od Ivanjice .

Pored Golije, planine Javor i Mučanj svakako zaslužuju da se nadju na turističkoj mapi Ivanjice , pre svega zbog izuzetnih prirodnih lepota kojima raspolažu i svojih lekovitosti, kaže Grbić.

foto VestiNET

Planina Javor jedna je od najlekovitijih u Srbiji. Poznata je po lekovitosti za razne bolesti – anemije, hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa, astme, emfizema. Pogodna je i za podizanje opšteg stanja imuniteta. Najveći vrh Javora je Vasilin vrh sa 1519 metara ispod koga je podignut spomenik majoru Iliću , Komandatu Druge užičke brigade . Sve do balkanskog rata 1912.godine ovde se nalazila srpsko-turska granica, a u podnožju planine Karađorđe je sa ustanicima ovde gradio utvrđenja i šančeve, pa se i danas mesto zove Karađorđevi šančevi.U podnožju ove planine nalazi se reka Uvac koja se uliva u Lim,a bogata je izvorima, Korićansko, Štitkovačko, Trudovačko, zatim Kalipoljskom rekom, rečicama Tisovica, Bradića reka, Nošnica, Studena reka, Radevska reka, Lug, Duboki potok, Kladnica i sve ih krasi besprekorno čista voda . Postoji legenda koja kaže da je pravo sa Kosovskog boja na Javor došao ranjeni Jugović da vida rane i da je na ovoj planini ispustio dušu. Mnogo vekova kasnije, podignuta je crkva na istom mestu pod hladom devet stoletnih hrastova u spomen na sve Jugoviće, dodaje Grbić.

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *