Vestinet

Više od 30 hiljada gostiju letovalo u ivanjičkom kraju

foto VestiNet

Ivanjica – Začetnik seoskog turizma na području bivše Jugoslavije je opština Ivanjica, i to zaseok Maće koji je prvi otvorio vrata turistima davne 1972.godine. Danas , stanovnici ivanjičkog kraja podno planina Golija, Mučanj i Javor bave se turizmom na selu, čuvajući tradiciju, ali i prateći potrebe savremenog gosta koji nakon egzotičnih destinacija žele da svoj odmor provedu u miru i tišini, okruženi netaknutom prirodom.

foto VestiNet

„ Domaćini koji se bave seoskim turizmom u svojoj ponudi , pored smeštaja i zdrave organske hrane gostima stavljaju na raspolaganje sve ono što ih očekuje na selu, od berbe malina do košenja. Sa druge strane, oni koji se bave turizmom na selu, uozbiljili su svoju ponudu koju nude i hoteli sa više zvezdica, odnosno da ta ponuda pored apartmanskog smeštaja obuhvata bazen, spa, saune , kao i pun pansion , odnosno doručak, ručak i večera sa tradicionalnim srpskim specijalitetima, kaže Miloje Ostojić iz TO opštine Ivanjica.
„ Pansion Obradović jedan je od onih koji je među prvima počeo da se bavi turizmom na selu. Danas u Katiće dolaze gosti iz svih krajeva Srbije , ali i Evrope kako bi na 1000 metara nadmorske visine udahnuli svež vazduh na čuvenoj ruži vetrova i svoj beg od stresa pronašli upravo ovde“, kaže Ostojić I dodaje da Obradovići nisu jedini slučaj, već naprotiv, jer mladi bračni parovi na vreme su prepoznali turističke potencijale ivanjičkog kraja poput porodice Milosavljević koja se u selu Komadine , u podnožju Parka Prirode i Rezervata biosfere Golija uspešno bavi turizmom na selu .

foto VestiNet

Seosko – turističko domaćinstvo „Golijski konaci” raspolaže sa više od 20 ležaja raspoređenih u dve kuće „Golija“ apartmanskog tipa, i kućama brvnarama, sa kupatilima, kablovskom TV u svakom apartmanu i brvnari. Golijski konaci poseduju i zajedničku prostoriju „Krčma” koja služi za ishranu i boravak gostiju.
“ Sve što sam podigao jeste na imanju pradede, a stolarsko umeće koje imam pomoglo mi je da vešinu posla odradim sam. Šest brvnara od golijske smrče građene su za potrebe porodica, sa dvorištem i mobilijarom namenjem deci. Kaže Draško Milosavljević, vlasnik Golijskih konaka.

Broj turista koji se odlučuju da letnji odmor provedu u Ivanjici je premašio očekivanja, tako da će ta brojka biti i veća nego što je bilo u prošloj sezoni.
„ Turizam se iz toplijih krajeva seli u planine,a Ivanjica ima ogromne potencijale za razvoj turizma. Kategorizacija novih domaćinstava obavlja se svaki dan i za sada su ovde leta itekako interesantnija nego zime koje su surove. Ne možemo za sada parirati Bugarskoj i Kopaoniku, ali je u planu razvijanje u tom smeru da jednog dana postanemo i zimski turistički centar, kaže Ostojić.
Prilikom dolaska u ivanjički kraj, gosti prvo moraju proveriti da li je seosko domaćinstvo gde su odlučili da borave registrovano kako ne bi doživeli neprijatnosti i da sa sobom ponesu lošu sliku iz ovog kraja. „Ono što svakako treba isplanirati jeste više dana jer pored Golije i njenih sela, svakako treba obići i planine Mučanj i Javor , bogate prirodnim lepotama i istorijskim znamenitostima , kaže Ostojić i podseća da pored brojnih seoskih domaćnstava koja su otvorila vrata turistima poput Odvraćenice, postoje i hoteli u Kušićima i Katićima koji gostima mogu pružiti savršeni odmor.
„ Ove letnje sezone očekuje se da će u ivanjičkom kraju odmarati oko 30 hiljada gostiju, a s obzirom da imamo i dosta neprijavljenih i neregistrovanih gostiju, ta brojka može biti samo veća, dodaje Ostojić za Vesti net.

foto VestiNet

Opština Ivanjica i turistička organizacija opštine Ivanjica seoski turizam postavila je kao prioritet. Uređenjem putne infrastrukture u narednoj godini kao i postavljanjem signalizacije do svakog domaćinstva koje se bavi turizmom na selu, gostima će lakše stići do željene destinacije. Golija, Javor i Mučanj pozicionirali su Ivanjicu na turističku mapu Srbije.

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *