Vestinet

Više novca za seoski turizam u okviru IPARD 3 programa

Zbog velikog interesovanja za investicije u banjski, planinski i seoski turizam u Srbiji sredstva namenjena za ovaj vid investicija u

okviru IPARD 3 programa su značajno uvećana. U poređenju sa prethodnim konkursima budžet po ovom osnovu za 2024. godinu je oko 5,13 milijardi.

Pravo na sredstva u okviru IPARD 3 programa imaju fizička i pravna lica. Bespovratna sredstva za razvoj ruralnog turizma su do 75% od vrednosti investicije. Maksimalni iznos IPARD podsticaja je 300.000 evra po projektu. Jedan korisnik može da dobije maksimalno 600.000 evra ukupno u toku trajanja IPARD 3 programa. Korisnici ovih podsticaja imaju pravo na avansnu isplatu u visini do 50% od odobrenih bespovratnih sredstava. Zahtev za avansnu isplatu podnosi se nakon dobijanja rešenja o odobravanju projekta uz garanciju banke.

Nadležni očekuju da će naredni poziv biti raspisan krajem leta ove godine. Preporučuju da se odmagh počne sa prikupljanjem dokumentacije s obzirom da se uz zahtev za odobravanje podsticaja predaje i dokumentacija vezana za izgradnju objekata poput projektne dokumentacije , građevinske dozvole i slično. Prilikom rangiranja prednost imaju zahtevi koji su ranije predate. Ukoliko je predata dokumentacija kompletna i u skladu sa IPARD zahtevima omogućiće se brži proces administrativne obrade i dobijanje rešenja o odobrenju IPARD subvencija za ruralni turizam.

Kada ima više prijava nego raspoloživih sredstava tada se vrši bodovanje i rangiranje korisnika u skladu sa definisanim kriterijumima, poručuju savetodavci. U cilju ostvarivanja što većeg broja bodova , od velikog su značaja preporuke iskusnih IPARD konsultanata.

GZS/VESTINET

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *