Vestinet

Upozorenje RHMZ-a – tokom noći i sutrašnjeg dana grmljavine sa velikom količinom padavina

Republički hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje na vremenske nepogode za 01.07. i 02.07.2024. godine, gde se očekuje veoma nestabilno vreme

sa intezivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada uz napomenu RHMZ-a da je tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda unapred teško odrediti, a da će za konkretne lokacije izdavati hitna upozorenja jedan do dva časa unapred.

Početak kratkotrajnog priliva veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području. Izdato je narandžasto upozorenje za ponedeljak 01.07.2024 godine, a maksimalna temperatura od 32 do 37 stepena uz tropske noći u urbanim sredinama. U ponedeljak uveče 01.07.2024. godine, i noću kao i u utorak 02.07.2024.godine, ponovo pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

S obzirom na prognozu koja najavljuje toplotni talas, a predviđa i veoma nestabilno vreme sa intezivnijim pljuskovima sa grmljavinom, jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska i lokalnom pojavom grada, radi se o opasnim i veoma opasnim vremenskim pojavama, koje su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe. S obzirom na najavljeno, može se očekivati izazivanje bujičnih poplava, ozbiljnih teškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorima) problemi u saobraćaju i transportu, moguća pojava odrona i klizišta, odlaganje već planiranih poljoprivrednih aktivnosti kao i rizik od udara groma, što može dovesti do problema u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju.

Rhmz/Vestinet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *