Vestinet

Kajsija poranila mesec dana,berba pri kraju

Čačak – Berba žutog zlata u čačanskom kraju počela je tri nedelje nego što je to uobičajno, jer

rano cvetanje voća i visoke temperature u poslednjih meseca dana, uslovile su brže sazrevanje. Tamo gde nije bilo grada i mraza, rod je izuzetan, a voćari su ove godine zadovoljni i cenom. Domaćini i berači u Miokovcima, najpoznatijem srpskom selu kad su u pitanju kajsije, imaju pune ruke posla, a gajbice se pune velikom brzinom.

„Srećom naše krajeve nije zakačio mraz, malo je bilo kiše i ona je brzo počela da rađa. Tako da imamo čemu da se nadamo”, kazao je za RINU, dugogodišnnji voćar Veljko Ilić.

Ali uprkos brzom sazrevanju, plodovi nisu izgubili na kvalitetu, a ovogodišnja cena od 120 dinara za branice, i 60 dinara za padalice takođe je izuzetna.

– Cena je solidna, samo sam ja pre desetak godina Bosancima prodavao za dobre pare, e a sada je opet došlo tako vreme”, priča Ilić.

Veljko pod zasadom kajsije ima oko četiri hektara ali kako kaže stare autohtone sorte povlače se pred novim.

„Te naše domaće, što mi ovde zovemo, odradile su svoje, nema ih više. Ja sam svake dogodine vadio i sadio nove, roksanu i zaklopačku ružu tako da sam popunio mesta, jer kada bi sve odjednom povadio, pa čekao da nove dođu na rod nema te nigde”, dodao je on.

Do kraja berbe ostalo je najviše 10 dana, iako su berači iskusni i za njih je ovako rana berba veliko iznenadjenje.

„Svake godine smo brali početkom jula, ali ovo je poranilo baš mnogo. Sve se promenilo, naročito klima”, zaključuju berači.

Rina/Vestinet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *