Vestinet

Spektakl – Anđeoski glasovi opevaće srpsku istoriju i ustanički Ljubić u petak

Čačak – Prvi put u Srbiji na ustaničkom Ljubiću, održaće se Festival dečije narodne i rodoljubive pesme na kojem će nastupiti 11 dece

koji božanstveno pevaju najpoznatije srpske arije, od stradalnog Kosova do srpske istorije. Festival je takmičarskog tipa, učesnicima festivala dodeliće se zlatna, srebrna i bronzana statua Tanaska Rajića a nadmetanje će se odvijati na velikoj pozornici, nedaleko od spomenika slavnog Karađorđevog barjaktara i Miloševog topdžije.

U takmičarskom delu nastupiće Nina Jadžić (OŠ „Dragiša Mišović”), Jana Marinković (OŠ „Milica Pavlović”), Sofija Bosić (OŠ „Stepa Stepanović” Gornja Gorevnica), Đurđina Vasilijević (OŠ „Ratko Mitrović), Minja Nešović (OŠ „Sveti Sava”), Ana Mikavica (OŠ „Tanasko Rajić”), Tijana Marković („Branislav Petrović” Slatina), Natalija Radovanović (OŠ „Desanka Maksimović” Gornji Milanovac), Andrijana Martinović (OŠ „Kralj Aleksandar Prvi” Gornji Milanovac), Jana Đunisijević (OŠ „Momčilo Nastasijević” Gornji Milanovac) i Tamara Joković (OŠ „Ivo Andrić” Pranjani, istureno odeljenje Kamenica).

Pofesorka iz OŠ „Sveti Sava” Čačak, Jovana Lukić sprema Minju Nešović za takmičenje na Festivalu i kako kaže jako je zadovoljna kako je Mina navežbala s obzirom da je osmi razred i da je imala spremanje za prijemni ispit.

Nastavnica muzičkog Mila Aleksić iz OŠ „Milica Pavlović” kaže da je vrlo teško danas naći talentovano dete a koje želi da peva ovu vrstu muzike.
„Jana je odlično na probama izvela svoju pesmu i jako sam zadovoljna njenim radom”, kaže nastavnica Aleksić.

Tijana Marković iz gornjomilanovačke škole „Kralj Aleksandar Prvi” se neumorno priprema za 28. jun. „Obzirom da smo kasnije krenule sa vežbanjem i da je pesma jako zahtevna veoma sam zadovoljna Tijaninom izvedbom”, rekla je profesorka Danijela Jaćimović.

„Deca zbog takmičarskog karaktera imaju tremu, ali oni su već pobednici jer su izbarani da predstavljaju svoju školu među toliko dece”, kazao je Danijel Šebek profesor OŠ „Momčilo Nastasijević” iz Gornjeg Milanovca koji priprema devojčicu Janu Đunisijević.

Inače, ovo je prvi festival ovog tipa u Srbiji koji se organizuje u sklopu „Carskih i Tanaskovih dana” i nema sumnje da će ubrzo dobiti nacionalni karakter jer se radi o jedinstvenom natpevavanju u muzici koja je proslavila srpski narod, srpsku istoriju, radost i tugu.
Takmičenje je zakazano za Vidovdan u 19.00 časova na velikoj pozornici pored spomenika Tanaska Rajića u pratnji narodnog orkestra Muzičke škole u Čačku.

GZS

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *