Vestinet

 Vera Stolić na Vidovdan na ustaničkom Ljubiću 


Čačak – Jedna od najperspektivnijih etno solistkinja Vera Stolić održaće u petak, na Vidovdan, koncert u okviru „Carskih i Tanasković dana”

na brdu Ljubiću. Njen nastup bez sumnje ostaće upamćen po fascinantnom glasu i pevanju zbog kojih je pokupila slavu na svim svetskim velikim festivalima.

„Na Ljubiću ću se predstaviti zvucima tradicionalne muzike, zajedno sa svojim sastavom, sa kojim u raznim vidovima obrade iznosim srpsku tradicionalnu pesmu. S obzirom na svoju profesiju, svakako sam upućena u principe takmičenja `Carski i Tanaskovi dani`, za koje smatram da je od izuzetne važnosti za očuvanje nematerijalne kulturne baštine naše zemlje. Izvođenja ću posmatrati, naravno sa etnomuzikološkog aspekta, ali pre svega sa posebnom radošću i emocijom prema mlađim naraštajima koji su najiskreniji čuvari naše tradicionalne pesme“, kaže Vera.

Inače, Vera Stolić, poreklom iz Prištine, rođena je u Kraljevu i nosilac je titule pobednika najvećeg svetskog takmičenja folklorne muzike, gde je Srbiju predstavila tradicionalnim pesmama iz Prizrena u prepoznatljivoj gradskoj prizrenskoj nošnji. Dobitnik je Svetosavske nagrade za 2023. godinu, za izuzetan doprinos i unapređivanje srpskog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Na brojnim republičkim i međunarodnim takmičenjima je osvajala prve nagrade, a posebna učešća beleži na humanitarnim koncertima za pomoć deci na Kosovu i Metohiji. Takođe, pored regiona, nastupala je i u mnogim evropskim zemljama, a ove godine je njen glas obišao i dijasporu u Americi.

Trenutno završava svoje studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za etnomuzikologiju i etnokoreologiju i zahvaljujući svom predanom radu, već je ostvarila značajne rezultate u struci. Do sada je objavila tri svoje pesme, koje su protkane istorijskim, verskim i rodoljubivim motivima, a od kojih su dve objavljene za izdavačku kuću PGP RTS.

GZS

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *