Vestinet

Požeški lovci isplaćuju štete poljoprivrednicima, Bojan iz Klatičeva zna kako da zaštiti voćke od divljih životinja

foto vestinet

Požega, Gornji Milanovac – Lovačko udruženje „Knjaz Miloš“ iz Požege nedavno je obeležilo 125 godina postojanja. Trenutno okuplja oko 500 članova, a gazduje lovištem „Miloševo“ koje se prostire na teritoriji od skoro 43 hiljade hektara. Od sitne divljači može se pohvaliti brojem fazana, divljih patki i zečeva, a od krupne prisutna je srneća divljač, divlje svinje i predatori (lisice, kune, šakali kojih je sve više , kao I vukova u predelu Tometinog Polja).

Prema planu Udruženja godišnje se odstreli oko 60 komada srneće divljači i 60 divljih svinja, a plan je da se poveća kvota za divlje svinje jer poslednjih godina prave veliku štetu na poljoprivrednim zasadima u pojedinim selima. Lovačko udruženje ima i oko 30 hranilišta za divlje svinje, a dohranjuju se i fazani i srneća divljač.

foto VestiNet

U lovištu ima i oko 40 čeka, a trenutno je u toku sezona lova na fazana i divlje svinje, kaže Milivoje Novaković predsednik Lovačkog udruženja u Požegi.

Lovačko društvo plaća osiguranje koje vrši isplatu oštećenim poljoprivrednicima . Najveće štete pravi srneća divljač, pa se preko osiguranja nadoknađuju poljoprivrednicima, a jedan od gornjomilanovačkih lovaca, koji se ujedno bavi poljoprivedom ima savet zlata vredan, kako izbeći štete i to ovčijim lojem .

Savet lovca zlata vredan: Ovčijim lojem štite se voćke od zečeva i srneće divljači

Zaštita voćaka od glodara i srna se radi da bi se sačuvala kora, grane i koren da bi se obezbedio opstanak sadnica. Humane metode koje ne povređuju životinje svakako trebamo poznavati jer je čovek taj koji se pojavio na njihovom staništu i može naneti štetu prirodi.

foto VestiNet

Najbolja zaštita protiv zečeva i srna je ograđivanje voćnjaka pletenom žicom, ali je to i jako velika investicija. Kao pomoćne mere protiv zečeva koji nanose štetu tako što gule koru i odgrizaju grančice ,može se koristiti ubuđala svinjska mast ili loj u koje se doda riblje brašno kako bi se smesa namazala na sadnice, kažu iskusni lovci.
Kao zaštita od srna pored jedine sigurne metode podizanja ograde oko voćnjaka visine više od dva metra, pokazalo se da ljudska kosa odbija srneću divljač, tako da se skupi i stavi u čarapu i okači o voćku.

foto VestiNet


Neke savremenije metode poput kačenja cd i dvd diskova za granu voćke pokazalo se kao delotvorno jer se disk okreće, blješti i izdaleka plaši divljač. Voćari kaće i plastične flaše koje kao vetrenjače proizvode zvuk koji plaši divljač,a jedna od najpouzdanijih metoda jewste ovčija loj, kaže Bojan Dobričić, lovac sa višedenijskim stažom,a ujedno i voćar iz gornjomilanovačkog sela Klatičevo.

” Treba da se istopi loj od ovaca i parče tkanine natopljeno da se stavi na stablo. Verujete, od tada srndać ni zec ne ulaze u voćnjak. Srndać ne pase gde ovce pasu, to mladi treba da znaju,a ja sam se uverio u ovu metodu koja je efikasna, a ujedno ne šteti, ni zečevima ni srnećoj divljači, kaže lovac Bojan Dobričić.

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *