Vestinet

Ukinuto rešenje o zaraženom području od afričke kuge

Čačak – Rešenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Uprave za veterinu od 1. jula 2024. godine ukida se rešenje o proglašenju zaraženog

i ugroženog područja od zarazne bolesti afričke kuge svinja na teritoriji Raškog, Moravičkog i Šumadijskog upravno okruga.

„Da podsetimo, 24. aprila je, zbog pojave zarazne bolesti AKS u dva domaćinstva u Tavniku, resorno ministarstvo donelo rešenje o proglašenju zaraženog područja, koje je obuhvatalo sela Tavnik i Bresnica, dok su za ugroženo područje proglašena naseljena mesta Obrva, Miločaj, Cvetke, Lađevci, Mrsać, Bapsko Polje, Bečanj, Mrčajevci, Katrga, Bumbarevo Brdo, Žunje i Guncati.

S obzirom da su na navedenom području sprovedene sve propisane mere za rano otkrivanje, dijagnostiku sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afričke kuge svinja, a na osnovu završnog izveštaja, konstatovano je da ne postoje dalji razlozi za primenu propisanih mera, pa je doneto rešenje o ukidanju rešenja o proglašenju zaraženog i ugroženog područja od zarazne bolesti afričke kuge svinja”, kaže se u saopštenju Aleksandra Maksimovića, koordinatora aktivnosti na suzbijanju zarazne bolesti AKS za grad Čačak.

VESTINET

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *