Vestinet

Posle nepunih godinu dana uspešno okončan kapitalan projekat – Sigurnije snabdevanje za desetine hiljada kupaca

Na distributivnom području Kraljevo završena je velika rekonstrukcija brojnih mreža niskog napona vredna oko 3,2 milijarde dinara.

U okviru kapitalnog projekta, Elektrodistribucija Srbije podigla je 18.957 betonskih stubova i montirala više od 1.500 kilometara samonosivog kablovskog snopa samo na teritoriji DP Kraljevo, što je otprilike udaljenost od Srbije do Skandinavije. Ovaj projekat je realizovan od juna 2023. do maja ove godine.

Mreža je rekonstruisana u 11 gradova i 44 opštine, na teritoriji koja zauzima četvrtinu naše države, od Bogatića na severu i Despotovca na istoku, pa sve do Tutina i Sjenice na jugozapadu, računajući i ogranak Lazarevac koji je u međuvremenu postao deo DP Beograd. Područje omeđavaju Drina, Zapadna Morava i Sava. Na ovom području je oko 900.000 kupaca, a njih oko 75.000 sada ima novu mrežu.

Mr Vladimir Ostraćanin rukovodilac Sektora za održavanje elektroenergetskih objekata i mernih mesta DP Kraljevo


„Svi podaci o ovom velikom projektu su slikoviti, ali nama najviše znače izrazi zadovoljstva meštana čiji su priključci na novim mrežama. Srećni su jer su im rešeni višegodišnji problemi. Novi stubovi umesto drvenih i snop koji je postavljen umesto aluminijumsko-čeličnog užeta garantuju smanjenje broja i trajanje prekida. Birali smo najstarije i najlošije mreže, ali smo brinuli da nijedan deo distributivnog područja ne bude zapostavljen, kroz ravnomernu raspodeli rekonstrukcije po jedinicama lokalne samouprave. Sve je proteklo prema planu zahvaljujući dobroj saradnji predstavnika Elektrodistribucije Srbije i izvođača Elektromontaže. Znam da je sve prošlo u najboljem redu i na distributivnim područjima Niša i Kragujevca, iako sam bio zadužen da pratim realizaciju ovog bitnog projekta za naše područje”, rekao je mr Vladimir Ostraćanin, koji je rukovodilac Sektora za održavanje elektroenergetskih objekata i mernih mesta DP Kraljevo.

Izvesno je da će kompanija na ovaj način smanjiti tehničke gubitke, a još važnije je očekivano, ali i već vidljivo smanjenje i trajanje prekida kod velikog broja kupaca i to u vreme vlažnog snega i oluja. Na delu teritorije gde je realizovan projekat se stanovništvo bavi seoskim turizmom, poljoprivredom, voćarstvom i ratarstvom. Posle realizacije ovog projekta oni će imati bolje uslove za život i veće šanse za uspeh svojih malih biznisa.

Od Kraljeva do Istanbula i nazad

Najduža avio linija sa aerodroma Morava je Kraljevo – Istanbul. Dužina kabla koja je utrošena u ovom poslu je duplo duža. Uz to treba imati u vidu da su tereni uglavnom bili brdsko-planinski.

GZS/VESTINET

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *