Vestinet

Na snazi žuti i narandžasti meteoalarm


U Srbiji su danas na snazi žuti i narandžasti metealarm, zbog obilnih padavina koje se očekuju u toku dana. Stiže i zahlađenje. Maksimalna temperatura kretaće se od 22 stepena na severu do 25 na jugu.
“U narednim satima očekujemo obilnu kišu, grmljavinu, grad i osveženje. Podignut je i viši stepen upozorenja. Na snazi su žuti i naradžasti meteoalarm. U narednim satima, pre svega nakon 14 sati, jaka kiša i pljuskovi lokalno mogu doneti više od 20 litara po metru kubnom za vrlo kratko vreme. Atmosfera je vrlo nestabilna, pa je u pojednim mestima moguća i pojava grada”, kaže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković.
Pojašnjava da je uticaj anticiklona, koji nas je prethodnih dana štitio od kišonosnih oblaka, slabio.
“Vreme će nam danas i narednih dana kreirati front sa severozapada. Dolazak tog oslabljenog, ali i hladnog fronta na naše relativno zagrejano tlo, usloviće burne procese u atmosferi. Nestabilnost će svakako biti veća poslepodne, tako da i tada očekujte najveću količinu kiše”, navela je Ćirković.

Mapa padavina danas će biti raznolika. Kiša i pljuskovi očekuju se širom Srbije, gotovo da neće biti mesto koje će do kraja dana ostati suvo. U oblastima južnije od Beograda poslepodne može padati i sitan grad.

“Sa dolaskom fronta, vetar polako menja pravac sa južnog na severni. Za vreme trajanja pljuska prolazno će se pojačati”, istakla je ona.
Od danas svežije. Maksimalna temperatura kretaće se od 22 stepena na severu do 25 na jugu zemlje.

Nestabilno vreme, uz čestu kišu i pljuskove biće sve do petka. Do tada se očekuje i najveća količina padavina. Najsvežiji dan u sedmici biće četvrtak.

“Od petka sunčanije i ponovo toplije. Kako stvari za sada stoje, vikend će ponovo biti sunčan i suv, ali s obzirom da je proleće i da se vreme menja iz sata u sat, vrlo je moguće da može doći do promene”, zaključila je Ćirković.

EURONEWS

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *