Vestinet

Jeleni se vraćaju u zlatiborske šume, uskoro i projekat naseljavanja divokoza

foto vestinet

Zahvaljujući brojnim projektima finansiranim od strane Republike Srbije, u zlatiborske šume vraćaju se jeleni,a realizacija narednih obećava da će šume zapadne Srbije biti bogate i za divokoze, zahvaljujući lovcima koji aktivno rade na zaštiti i očuvanju faune,a samim tim i opstanku lova u Srbiji

KolikoU poslednje četiri godine LU Čajetina Zlatibor sprovodi projekat Uprave za šume i države ,a tiče se naseljavanja jelena, sa ciljem da se vrati jedna od vrsta koja je poslednjih 100 godina potpuno nestala sa naših prostora.

foto VestiNet


„ Projekat je do sada vrlo uspešan jer smo do sada naselili 60 jedinki. Prirast imamo, zabeležili smo mlade jedinke koje su oteljenje u našim lovištu. Ove godine očekuje se još 20 jedinki koje će biti naseljene ,a prirast ide odličnim tokom, kaže Milun Melović iz stručne službe LU Zlatibor iz Čajetine.

foto VestiNet


Kroz projekat opštine Čajetina, sprovoden je monitoring medveda koji nisu lovna već strogo zaštićena vrsta.
„ U našem lovištu već deset godina traje monitoring, sproveden kroz projekat Opštine, a kasnije su obeleženi dva mužjaka i dve ženke ogrlicama sa satelitskim praćenjem i već tri godine uspešno se prate .
Ženke su donele mladunca, ove godine ima ženku sa tri mečića tako da je populacija medveda itekako stabilna i širi se prema centralnoj Srbiji“, rekao je Melović.

Sa ovakvim projektima, u narednom periodu očekuje se stabilna populacija jelena koja se konačno vraća na naše prostore, a zahvaljujući saradnji sa Biološkim fakultetom i Parkom prirode dolazi se do izuzetno vrednih podataka vezano i za medvede.

foto VestiNet


„U saradnji sa Biološkom fakultetom i Parkom prirode koji je finasirao obeležavanje medveda imamo podatke gde se nalaze, gde provode zimu, kada izlaze iz brloga i kada idu i hibernaciju. U planu je obeležavanje jelena , do sada su podaci sa terena, a kada imamo aplikaciju da je pratimo koliko često menja mesta u okviru terena , to znači da možemo aktivno da je štititimo“, kaže Melović.
Pored naseljavanja jelena , u narednom periodu planira se i naseljavanje divokoza, zahvaljujući lovcima koji aktivno rade na zaštiti i očuvanju faune ,a samim tim i na opstanku lova u Srbiji.

Koliko Zahvaljujući uspešnom projektu naseljavanja jelena, Lovačko udruženje Zlatibor iz Čajetine danas se može pohvaliti izuzetnom brojnošću ovih divljih životinja . Pored nasaljevanja jelena, planira se i naseljavanja divokoza

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *