Vestinet

Golija, srpska planina koju je UNESCO proglasio Rezervatom biosfere

foto Vestinet

Ivanjica – Planina Golija pravi je raj za brojne ljubitelje netaknute prirode . Najviša je planina jugozapadne Srbije, jer se njen vrh, Jankov kamen, nalazi na 1833 metara nadmorske visine.

foto VestiNet

„Golija je jedna od najšumovitijih planina u našoj zemlji, a naročito je zastupljena bukova šuma. Na ovom području specifični su klima i vetrovi, pa se ovo područje može nazvati pravom vazdušnom banjom. Sve više ljudi se odlučuje da dođu upravo na ovu planinu i tu provedu svoj odmor, jer ovde mogu uživati u nestvarnoj i nezagađenoj prirodi. U turističkom centru Odvraćenica ove godine skoro svi smeštajni trenutno su popunjeni i traži se mesto više“, kaže Miloje Ostojić iz TO Ivanjica.

foto VestiNet

Pruža se u dužini od 32 kilometra u obliku položenog latiničnog slova „s“, ispresecana je slivovima reka Studenica i Moravica, a zbog svog specifičnog biodiverziteta proglašena je za Park prirode, a 2001 jedan njen deo UNESCO je proglasio Rezervatom biosfere. Park prirode Golija obuhvata područje pet opština: Ivanjica (55%), Kraljevo (16%), Raška (16%), Novi Pazar (7%) i Sjenica (3%).

„Ovde rastu endemične i reliktne vrste, ali i one čiji opstanak je ugrožen. Među očuvanim prirodnim retkostima izdvaja se drvenasta vrsta planinskog Javora, a poseban floristički značaj ima i biljka zelenika koja se može naći samo na ovim prostorima. Na Goliji žive i brojne specifične vrste ptica koje su kandidovane za Crvenu knjigu ptica Srbije“, kaže Ostojić.

foto VestiNet

Pored fascinanatnih predela, ono što može da privuče brojne posetioce upravo na Goliju jeste izuzetno bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa poput brojnih crkava i manastira koji svedoče o bogatoj istoriji srpskog naroda.
Na ovom području nalaze se manastiri stari nekoliko vekova, ali i veliki broj crkava koji svedoče o bogatom kulturno –istorijskog nasleđu srpskog naroda.

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *