Vestinet

Dan opštine Lučani

Lučani – Opština Lučani danas obeležava svoj dan, 10. jun u znak sećanja na veliku pobedu Dragačevaca izvojevanu nad Turcima u Drugom srpskom ustanku 1815. godine u selu Rtarima. Posle velikog okršaja na Ljubiću, turski vojnici su bili prinuđeni da se povuku iz Čačka i krenu prema lučanskoj teritoriji. Lučanski ustanici su u Rtarima hrabro opkolili Turke, koji su tom prilikom pretrpeli strahovit poraz. Istoričari navode da ih je oko 10 hiljada krenulo iz Čačka, a do Sjenice se probilo svega njih 300. Smatra se da je samo u Rtarima poginulo oko 1000 turskih vojnih zulumćara.

„Ovogodišnji dan opštine obeležili smo skromnije u odnosu na neke prethodne, jer smo odlučili da sva opredeljena sredstva za koncertne sadržaje, za binu i ozvučenje preusmerimo Crkvenoj opštini Lučani, kako bi se nakon 40 godina završila izgradnja crkve posvećene spaljivanju moštiju Svetog Save na Vračaru. Na ovaj dan pamtimo pobedu naših predaka, a mi kao njihovi potomci danas dodeljujemo priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima zaslužnim svako u svojoj branši, za razvoj Lučana”, rekao je za RINU Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani.

Milivoje Dolović foto Rina

Zvanje počasnog građanina opštine Lučani ove godine, prema skupštinskoj odluci, dobio je Jovan Vorkapić, direktor Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije iz Beograda za posebno angažovanje u pružanju pomoći građanima i privredi.

Za najvrednija dostignuća i postignute rezultate u opštini Lučani u oblasti privrede, dobitnici nagrade „10. jun” su preduzeće „Milan Blagojević – namenska” AD Lučani i kompanija „Maksima” DOO Lučani.

„Saradnja između fabrike i opštine je već dugi niz godina veoma dobra. Tu smo da pomognemo u svakom segmentu, kroz donacije u zdravstvo, obrazovanje i putnu infrastrukturu. Fabrika ima 1630 zaposlenih trenutno, a oko 90 odsto zaposlenih su upravo sa teritorije opštine Lučani. Ovo priznanje nam je samo dodatan vetar u leđa da nastavimo sa istom praksom i u godinama koje dolaze”, istakao je Predrag Ilić v.d. direktora MB Namenska.

RINA/VESTINET

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *