Vestinet

Vučićev intervju za kinesku televiziju gledalo 300 miliona ljudi

Intervju Aleksandra Vučića koji je dao za kineski CCTV gledalo je 300 miliona ljudi.

Vučić je u intervjuu istakao je da Srbija može i treba da nauči “na hiljade stvari od svojih kineskih prijatelja”.

  • Obavljamo velike pripreme za EKSPO. Kada upravljate zemljom imate visoke ciljeve. Uvek morate na prvo mesto da stavite nove ciljeve. Ako bismo to ostvarili, najbolji mogući partner za to do sada je uvek bila, i biće, Narodna Republika Kina. To je i predsednik Si, jer uvek drži svoju reč. Vidim ga kao običnog, skromnog čoveka, kada on nešto obeća, to i ispuni. Ne mogu vam reći da li imamo veće radove u železničkog sektoru, sveukupnoj infrastrukturi ili industrijskom sektoru, ekonomiji, turizmu, kulturi, ali svakako da postoji na hiljade stvari koje možemo i moramo da učimo od naših kineskih prijatelja – rekao je Vučić za “High-End Interviews”.

Sporazum o slobodnoj trgovini

Naglasio je da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda.

  • Postoji jedna važna stvar. Sporazum o slobodnoj trgovini koji smo potpisali u Pekingu. To je veoma važan sporazum za nas. Zbog toga što smo sada dostigli ukupnu trgovinsku razmenu od 6,1 milijardu dolara između naše dve zemlje. Verujem da ćemo to udvostručiti ili utrostručiti u narednih 10 godina ili čak i više od toga – naveo je Vučić.

Tajvan je Kina i tačka

Kada je u pitanju Tajvan, Vučić je istakao da Srbija snažno podržava princip jedne Kine.

  • Kina je uvek bila na strani međunarodnog javnog prava i uvek nas je podržavala, kao što smo mi uvek podržavali Kinu. Tajvan je Kina. I tačka – rekao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da pamti skoro svaki detalj posete kineskog predsednika Si Đinpinga, koji je 2016. boravio u Beogradu.

  • Sećam se ručka. Pokazao je koliko je skroman i od pomoći za Srbije – kazao je Vučić i podsetio na probleme železare “Smederevo”.
  • POLITIKA

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *