Vestinet

Vrućine na vozača utiču kao alkohol, dan aranžmana nije bitniji od života

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja izjavio je za RTS da je svaki odlazak na put rizičan, ukoliko ulazimo u rizično preticanja i ne odmaramo se. Sve što imate u životu vozite – i vašu suprugu i decu, a ako pogrešite može skupo da vas košta. Nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života, ističe Okanović. Upozorava da vrućine na vozače utiču kao da su konzumirali alkohol.

Špic letnje turističke sezone, po pravilu, donosi velike gužve na graničnim prelazima, ali i putevima. Veliki broj naših ljudi kreće ka turističkim centrima u Srbiji i inostranstvu, a na putevima je i veliki broj Turaka koji iz Zapadne Evrope idu na odmor u svoju zemlju. Najopasniji su na drumovima, jer često voze i po 10 sati bez odmora.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, savetuje vozače da na auto-putu zaustave vozilo van zaustavne trake ako moraju da stanu.

“Setite se Turaka koji voze 15 sati bez odmora. Najumorniji su na našim putevima. Ako stanete na auto-putu. svi saputnici bi trebalo da izađu van kolovoza”, kaže Okanović.

Napominje da postoje uređaji koji prate koliko su dugo vozači za volanom, kao i da mi možemo da im obezbedimo odmarališta.

Govoreći o kritičnim tačkama, Okanović kaže da Ibarska magistrala nije opterećena kao ranije ,pa je samim tim i bezbednija.

“Svaki put je rizičan, ako ulazimo u rizično preticanja i ne odmaramo se. Sve što imate vozite – vašu suprugu, decu, ako pogrešite može skupo da vas košta. Nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života”, kaže Okanović.

Odmor na svaka dva sata

Okanović je istakao je da lekari savetuju da se vozači na svaka dva sata odmaraju, jer ako su umorni mogu biti samo umorniji u daljoj vožnji.

“Visoke temperature na vozača utiču kao alkohol. Savet je da pratite saobraćaj, bitno je da se fokusirate na saobraćaj”, kaže Okanović.

Napomenuo je da pojačane kontrole policije i zbog festivala i apelovao na one koji posećuju festivale da nađu alternativu da se bezbedno vrate kuću ako su konzumirali alkohol.

“Policija je raspoređena, tako da ne možete da uđete u saobraćaj ako ste pod dejstvom alkohoila. Najbolje za vas je da vas zaustavi policija, a ne bandera ili kamion”, rekao je Okanović. 

Reporter/RTS

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *