Vestinet

“Vatreni udar 2024” na Pasuljanskim livadama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Danu visokih zvanica na opitnoj združenoj taktičkoj vežbi s bojevim gađanjem “Vatreni udar 2024”. Prvi put u javnosti može da se vidi kako deluje protivvazdušni sistem “pancir“ sa raketama.

Predsednik srbije Aleksandar Vučić dao je znak za početak vežbe “Vatreni udar 2024” na Pasuljanskim livadama. Vežbi prisustvuju i predsednik vlade Miloš Vučević, ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

“Vatreni udar 2024“ je uvežbavanje izvođenja borbenih dejstava uz upotrebu bespilotnih vazduhoplova za izviđanje i vatrenu podršku, sa ciljem unapređenja sposobnosti prikupljanja i distribucije obaveštajnih podataka i efikasnosti vatrene podrške na savremenom bojištu, kao i provere funkcionalnosti organizacije i jedinica Vojske Srbije.

Ovo je završna faza vežbe koja traje dve nedelje. Sva iskustva koja vojska bude prikupila koristiće se u daljem razvoju ovih modernih sredstava.

Prikazuje se PVO sistema pancir S1 i Pasars, protivoklopni sistem kornet M, dronovi samoubice SM-1,SM-2, komarac i osica, modernizovani višecevni lanseri raketa Oganj M17, dejstvo samohodnih haubica Nora B52, samohodne haubice Gvozdika, dejstvo višenamenskog bombardera Orao J22, dejstvo transportnog aviona AN26 i  prikaz novog sredstva oklopnog pešadijskog transportera BTR.

Prvi put u javnosti može da se vidi kako deluje protivvazdušni sistem “pancir“ sa raketama. Do sada je moglo da se vidi kako dejstvuje taj sistem na različite načine, ali do sada nije moglo da se vidi kako dejstvuje uz upotrebu raketa.

Učesnici vežbe su jedinice Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, snage za specijalna dejstva i protivelektronsku borbu, kao i stručnjaci iz Vojnotehničkog instituta i na njoj je angažovano oko 1500 pripadnika Vojske Srbije i više od 300 borbenih sredstava.

Rts/Vestinet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *