Vestinet

Uskoro SMS upozorenja o nepogodama i elementarnim katastrofama, najavljuju iz RHMZ-a

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović rekao je da je u izradi sistem kojim će građani putem SMS poruka biti obaveštavani o nepogodama i elementarnim katastrofama koje se očekuju u području u kome žive. Kako je naveo, završetak projekta se očekuje najkasnije do kraja godine.

Goran Mihajlović je rekao da je sistem za obaveštavanje o nepogodama zamišljen da radi slično kao sistem “Pronađi me”. “Građani, u području u kojem se očekuje određena vremenska nepogoda, biće obavešteni jasno, kratko i precizno o pojavi koja se očekuje, vremenu kada se očekuje i u poruci dobiće i jedan link putem koga će moći da vide i detaljnije informacije”, rekao je Mihajlović za Tanjug

Dodao je da se završetak celog projekta očekuje najkasnije do kraja godine.

“Odnosiće se, što se tiče meteorologije, pre svega na one pojave koje su definisane kao najopasnije, a ne na tekuću prognozu. Ne svaki pljusak, ne svaki pojačan vetar, već kao što smo imali, recimo, ove superćelijske oluje ili prethodnih godina kada smo imali situacije sa ekstremnim padavinama”, objasnio je Mihajlović.

Pored RHMZ, dodaje on, u izgradnji ovog sistema učestvuju Sektor za vanredne situacije, koji predvodi projekat, a uključeni su i Direktorat za nuklearnu sigurnost, Seizmološki zavod, Srbija-vode, a podršku daje i Ministarstvo informisanja, koje je zaduženo za tehnički deo izrade samog sistema.

“Sličan sistem postoji u Grčkoj”

Mihajlović objašnjava da slični sistemi postoje u pojedinim zemljama Evrope, navevši kao primer da su naši građani koji su boravili u Grčkoj bili u prilici da dobiju takve poruke.

Dodao je da se završetak celog projekta očekuje najkasnije do kraja godine i ukazao da je to jedan zahtevan posao, navevši kao primer da je u Hrvatskoj nekoliko godina proteklo od početne ideje do uvođenja samog sistema.

Objasnio je da je dosta zahtevno da se povežu svi subjekti, svi oni koji treba da daju informaciju, da ta informacija bude proverena, da se omogući da korisnici mreža sva tri mobilna operatera dobiju poruku, kao i da budu pokriveni oni koji su u romingu.

Naveo je da postoje tehnička ograničenja operatera i da ne mogu svi građani na teritoriji Srbije istog minuta dobiti poruku, ali, kako je objasnio, ono što je osnovna ideja jeste da se ta poruka ne odnosi na nešto što se dešava u narednih 10 minuta, nego da bude jedna vrsta upozorenja, da bi ta informacija stigla do građana na vreme, kako bi oni mogli da preduzmu određene aktivnosti.

Rts/Vestinet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *