Vestinet

Republičko takmičenje iz robotike i interfejs tehnologije „ROBO-INT Invent” održano na Alfa BK Univerzitetu

U organizaciji Društva pedagoga tehničke kulture na Alfa BK Univerzitetu je održano 9. Republičko takmičenje iz robotike i interfejs tehnologije „ROBO-INT Invent“. Ova prestižna manifestacija okupila je najtalentovanije učenike osnovnih škola iz cele Srbije koji su se takmičili u oblasti robotike i interfejs tehnologije.

Okupljene je u ime Ministarstva prosvete Republike Srbije i ministarke Slavice Đukić Dejanović pozdravio pomoćnik ministra dr Milan Pašić, koji je istakao značaj ovog takmičenja, jer se na njemu upoznaju i povezuju budući lideri naše zemlje i da svaki ovakav susret treba da im bude insipracija za nove uspehe.

Ispred Alfa BK Univerziteta okupljene je pozdravio rektor prof. dr Jovan Veselinović, kome je predsednica Društva pedagoga tehničke kulture dodelila zahvalnicu za podršku organizaciji dva republička takmičenja.
Učenici su predstavili svoje izume na takmičenju, a njihova mašta i snalažljivost zadivili su sve. Tema „ROBO-INT Invent“ takmičenja ove godine bila je ekologija, pa su tako učenici izašli sa neverovatnim maštovitim rešenjima za mnogo problema sa kojima se srećemo danas: kako roboti mogu pomoći u gašenju požara, kako izgleda automatizovani plastenik, kako eko robot može pomoći u očuvanju ugroženih vrsta ptica, kako funkcioniše eko plantaža, šta je to ECO Sorter i kako se može koristiti u svakodnevnoj praksi… Srpski genijalci oduševili su komisiju i okupljene stručnjake sa svojim idejama i načinom na koji su ih sproveli u delo.

Takmičari, mentori, nastavnici i roditelji bili su gosti Alfa BK Univerziteta, prvog privatnog univerziteta u Srbiji koji je osnovan pre 31 godinu. Alfa BK je i prvi privatni univerzitet koji je dobio priliku da organizuje Republičko takmičenje, a na istom mestu je održano i Republičko takmičenje iz tehnike i tehnologije.

Discipline budućnosti koje se razvijaju iz dana u dan i od kojih zavisi napredak cele civilizacije u Srbiji imaju blistavu perspektivu. Najbolji oslonac za napredak našeg društva su mladi i obrazovani ljudi, željni istraživanja i otkrivanja novih ideja i rešenja. Robotika i veštačka inteligencija nezadrživo napreduju u okviru četvrte tehnološke revolucije i ceo svet se takmiči u inovacijama. Učenici iz cele Srbije su izlaganjem svojih radova i ideja na Republičkom takmičenju jasno pokazali da naš narod ima svoje mesto u nauci sutrašnjice.

GZS/VESTINET

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *