Vestinet

Na današnji dan, 11. marta 2020. godine, Svetska zdravstvena organizacija je zvanično proglasila pandemiju koronavirusa.

PIXABAY

– Procenili smo da koronavirus može biti označen kao pandemija – saopštio je tog dana u Ženevi šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus.

On je rekao da je SZO „duboko zabrinuta alarmantnim nivoima širenja i jačinom epidemije“.

U Srbiji je 20. marta 2020. godine objavljeno da je tadašnji ministar zdravlja Zlatibor Lončar doneo naredbu o proglašenju epidemije u Srbiji izazvanu koronavirusom. Naredba je objavljena dan ranije u Službenom glasniku, kada je i stupila na snagu.

U naredbi je navedeno da se proglašava epidemija zarazne bolesti Covid-19 epidemijom od većeg epidemiološkog značaja za teritoriju Srbije.

Prvi slučaj zaraze u Srbiji, inače, potvrđen je 6. marta 2020. godine, dok je 15. marta proglašeno vanredno stanje.

I dalje se polemiše oko toga da li je novi koronavirus potekao sa pijace u Huanu ili je „pobegao“ iz laboratorije.

Virus sličan SARS-CoV-2 pronađen je među slepim miševima koji žive u različitim delovima Azije.

Pretpostavka je da je koronavirus sa životinja prešao na čoveka i da se to desilo na pijaci u Huanu, jer su prvi oboleli iz Kine bili lako dovedeni u vezu upravo sa ovim mestom.

Ono što je međutim i dalje misterija jeste – u kom trenutku i na koji način je virus sa životinja prešao na čoveka.

Druga teorija, koja je u početku odbacivana kao teorija zavere, a sada postaje „ravnopravna“, jeste da je virus potekao iz laboratorije.

Ovu pretpostavku svojevremeno je podržao i direktor FBI Kristofer Rej, koji je kazao da je koronavirus „najverovatnije potekao iz laboratorije koju kontroliše kineska vlada“.

– FBI već duže vreme sumnja da je pandemija počela najverovatnije kao rezultat mogućeg laboratorijskog incidenta – izjavio je Rej za televiziju Foks Njuz.

Kliknite na ovaj link i zapratite portal zrenjaninski.com i na Instagramu

Kina je, međutim, oštro odbacila teoriju o curenju virusa iz laboratorije.

Bilo kako bilo, pitanje o poreklu koronavirusa, te da li je zaista nastao u laboratoriji, nije samo medicinsko već i duboko političko, i na njegov odgovor utiču mnogi nemedicinski faktori.

IZVOR ZRENJANINSKI.COM

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *