Vestinet

I posle naprednjaka-naprednjaci


Čačak – Čačanskog advokata Ivana Ćalovića, opozicija je danas proklamovala kao novog gradonačelnika Čačka,

tvrdeći da su dobili izbore i zatražili od aktuelne vlasti da se povuče. Ovaj predlog izneo je Duško Brković, nosilac liste „Čačak protiv nasilja i novi DSS” i predstavnik stranke Zdravka Ponoša. On je kazao da su oni kao savesni građani ispred svih koalicija i partija sagledali situaciju i videli da je aktuelna vlast jedan gradski Titanik, brod koji tone u interesu sitnih oligarha a ne radi u interesu velike većine građana kao što bi trebalo da bude.

„Mi udruženo delujemo sve vreme i nametnulo se da izađemo sa kandidatom za gradonačelnika što je glavna tema današnje konferencije. Po svim parametrima, ne samo izbornih rezultata, nego i nekih drugih aktivnosti, to svakako zaslužuje da bude Ivan Ćalović ispred Grupe građana „Istina i čast”, kazao je Brković.

Medijima se obratio i predloženi gradonačelnik Čačka Ivan Ćalović, koji je u svom izlaganju kazao da su izbori u Čačku pokradeni, da je sud bio na visini zadatka i pokazao se kao dostojna i nezavisna institucija.

„Takođe bih želeo da se zahvalim svim partnerima iz ujedinjene čačanske opozicije koji su me kandidovali za budućeg gradonačelnika, predvodnika jednog novog tima za novi Čačak. Apelujem na čelnike SNS u Čačku i u Beogradu da se pomire sa tim da su doživeli poraz na lokalnim izborima u našem gradu i da to mirno prihvate. Nije ništa strašno ne biti na vlasti i otići u opoziciju. Možda je to i dobro za njih jer će u opoziciji pročistiti svoje redove. Već odavno su mnogi članovi SNS u Čačku nezadovoljni njihovim radom i siguran sam da su mnogi od njih baš zbog toga glasali za mene i za deo opozicije i da danas daju podršku nama i ovim političkim promenama posle 12 godina vlasti SNS. Ono što mogu da vam obećam jeste da neće biti tolerancije na bilo kakvu korupciju i kriminal u redovima gradske uprave, da neće biti nenamenskog trošenja narodnih para kao što je to do sada činjeno i da će se grad Čačak i sve institucije grada Čačka uvesti u red. To vam garantujem. Siguran sam da u redovima naših pet izbornih lista ima mnogo časnih i stručnih ljudi koji do sada nisu bili na vlasti a mogu da daju ne samo doprinos već i preporod grada Čačka. Čačak zaslužuje bolju gradsku upravu i lepšu budućnosst. Od danas vam se svi zajedno obavezujemo da ćemo na tome timski raditi I učiniti sve da opravdamo poverenje vaše i građana grada Čačka. Ne prihvatamo preliminarne rezultate Gradske izborne komisije Čačka, nećemo prihvatiti ni konačne ukoliko preliminarni budu identični kao konačni rezultati GIK – a. Siguran sam da neće uspeti da konstituišu Skupštinu grada Čačka, siguran sam da će iz tog nekonstituisanja skupštine u zakonskom roku doći do ponavljanja izbora. Opozicija je pobedila u Čačku, oni treba da to prihvate, treba da dostave službene beleške, treba da iz tih službenih beleški ili da se formira posebna komisija da se utvrdi da lista broj 7 nije prešla cenzus, da broj nevažećih listića je 0,7, da SNS ima 48, 32 posto i da je opozicija pobedila u Čačku. Prema tome neka to prihvate, neka mirno vlast prepuste, mi smo budućnost a oni su prošlost”, rekao je Ćalović.

Koalicija složna ali bez grupacije „ProBudimo Čačak”?

Iako opozicija tvrdi da je složna u svemu, njihovim obraćanjima javnosti još nijednom nije prisustvovala grupacija „ProBudimo Čačak” koju predvode Pavle Jelesijević i Stojan Marković sa svojim zaposlenim radnicima i užom rodbinom.

Ćalović nije želeo da komentariše zbog čega ih nema, ali je kazao da su svi na kraju morali njega da poslušaju kao što se vidi iz predloga za gradonačelnika.

Odgovarajući na pitanja da li je tačno da je Viši sud vratio prigovore Gradskoj izbornoj komisiji, jer nisu predloženi po zakonu i nisu sadržali formu u kojoj moraju biti predloženi tražeći da ih dopune, Ćalović je kazao da to nije tačno i da on poznaje pravo bolje od svih nas.

Na pitanje da li njegova buduća vlast znači povratak Velimira Ilića, Stojana Markovića i ulazak Pavla Jelesijevića, Ćalović je istakao:

„Nije li to pobeda moje politike, oni koji su me osporavali, sada me podržavaju. Ja sam pobedio i oni su shvatili da su pogrešili, oni su evoluirali i na tom im hvala”, rekao je on.

Na pitanje da li Čačku preti nasilje i nasilni pokušaj preuzimanje vlasti, Ćalović je odgovorio da toga neće sigurno biti, ali da je siguran da skupština neće biti konstituisana i da će se u Čačku održati, gotovo je izvesno, novi izbori.

Obraćanju medijima prisustvovali su predstavnici svih opozicionih stranaka (Dveri, Nova Srbija, Srbija protiv nasilja) dok je GG ProBudimo Čačak ponovo izostala što neki komentarišu kao bojkot, budući da do sada nisu prisustvovali nijednoj.

Na proteklim izborima opozicija je osvojila 34 mandata (Dveri- 4, Svi za Čačak – 4, ProBudimo Čačak – 10, GG Ivan Ćalović – 12, Ruska stranka – 1, Čačak protiv nasilja – 4) dok je SNS osvojila 40 ali joj se u međuvremenu pridružio jedan odbornik opozicije. Za formiranje skupštinske većine potrebno je 38 mandata.

I posle SNS naprednjaci

Treba reći da ako se ostvare želje opozcije, novoproklamovanu vlast činili bi ponovo većinski naprednjaci. Naime, Ivan Ćalović „budući gradonačelnik” već je bio kandidat za tu funkciju kao predlog Srpske napredne stranke koja mu je preko noći dala otkaz na kandidaturu. Velimir Ilić bio je ministar u četiri mandata i neko ko je kao Nova Srbija napustio koaliciju sa Vojislavom Koštunicom i napravio dogovor sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Čačani i danas pamte njegov vatreni govor u Borčevoj hali u kojem je tvrdio da su upravo oni najbolji. Dr Aleksandar Radojević bio je poslanik Srpske napredne stranke i poverenik ove partije za grad Čačak. Pavle Jelesijević skoro čitavu deceniju bio je omladinac naprednjaka i veliki aktivista i napustio ih je tek pre nekoliko godina. Jedini koji nema staža u SNS  je Stojan Marković koji nikada nije bio naprednjak, ali u svojoj političkoj biografiji ima skoro sve ostale partije (DS, LDP, Dosta je bilo), mada je njegova supruga provela dobrih nekoliko godina u Forumu žena naprednjaka.  

U vlasti nikada nisu učestvovale jedino Dveri koje su svoj vrhunac doživele rušeći svog budućeg koalicionog partnera u „novoj vlasti” Velimira Ilića.

Seku ražanj a zec u gori, hoće li opozcija priznati odluke Suda iako ne budu u njihovu korist

Inače, zavrzlama oko žalbi koje opozicija nije uložila na preliminarne rezultate već kasnije na pojedine odluke GIK-a traje već danima budući da opozicija koristi sva moguća pravna stredstva da uloži prigovore što iziskuje dodatne rokove i dodatno vreme tako da zvanični rezultati kasne upravo zbog toga.

U Gradskoj izbornoj komisiji kažu da Viši sud u petak odlučuje po poslednjoj žalbi i da je u pitanju proceduralna stvar jer, kako kažu, opozicija namerno ili nenamerno je u prigovoru napravila grešku zbog čega je Sud vratio GIK – u tražeći da te propuste isrpave.

„Poslednje tri presude Višeg suda u Čačku kojima se poništavaju Rešenja Izborne komisije grada Čačka suštinski se odnose na ostavljanje roka opoziciji da izvrše dopunu svojih Prigovora koji su bili manjkavi. Izborna komisija grada Čačka je na osnovu Zakona o lokalnim izborima član 83. stav 1. ODBACILA prigovore kao nepotpune jer ovaj član Zakona definiše da ako je prigovor nerazumljiv ili nepotpun biće ODBAČEN. Međutim Viši sud u Čačaku se prilikom odlučivanja pozvao na ZUP i Zakon o lokalnim izborima član 8. koji uređuje shodnu primenu drugog zakona i u obrazloženju naveo da treba ostaviti rok za dopunu prigovora koji su imali nedostatke”, kažu u Gradskoj izbornoj komisiji.

SNS – Ćalović se uzda u tatuSvi sporovi će biti rešeni institucionalno ali je nerazumljiva promocija novog navodno gradonačelnika iz redova opozicije jer prvo mora biti konstituisana Skupština grada kojom bi po Poslovniku o radu skupštine presedavao najstariji odbornik, a to je u ovom trenutku Vitomir Ćalović, a kome bi u radu pomagao najmlađi odbornik. Pitanje je da li će se gospodin Ćalović držati Zakona i podržati institucije Skupštine grada i održati konstitutivnu sednicu Skupštine po zakonu i bez opstrukcije i da li će opozicija uopšte dozvoliti verifikaciju mandata odbornika ili će pribeći kršenju zakona o lokalnim izborima i nepoštovanju institucija iako se na instituciju Višeg suda u Čačku uoprno pozivaju. S obzirom da nisu završeni procesi pred Višim sudom u Čačku zanimljivo je sačekati razrešenje sporova koji su u toku, i proglašenje ukupnih to jest konačnih rezultata izbora. Pitanje je da li će opozicija priznati odluke Višeg suda i ako ne budu u njihovu korist, kažu naprednjaci koji će danas u 15.30 časova održati KZN.

U Srpskoj naprednoj stranci kažu da opozcija „seče ražanj a zec je u gori”, iznoseći neistine i da će se oni povodom toga oglasiti danas na konferenciji za štampu u 15.30 časova.

GZS (G.Nikolić)

/Vestinet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *