Vestinet

Drastična promena vremena utiče na kardiovaskularne pacijente

PIXABAY

Doktorka Milijana Balević iz Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” rekla je danas da drastična promena vremena utiče na kardiovaskularni sistem jer dovodi do grčenja krvnih sudova, što kod nekih ljudi može prouzrokovati stvaranje tromba, a zatim i infarkta ili šloga.

Ona je istakla da je važno da se prilagodi način života razlikama u temperaturi vazduha. Na pitanje kako se temperaturne promene koje su prisutne poslednja dva dana odražavaju na kardiovaskularne pacijente, Balević je za Tanjug navela da imaju uticaja pre svega na psihičko zdravlje ljudi, a zatim i na kardiovaskularni sistem.

Pojašnjava da ovakve temperature utiču ukoliko organizam nije pripremljen, odnosno kod hroničnih pacijenata koji ne uzimaju redovnu terapiju, kao i kod uslovno zdravih osoba koje nemaju dobar san, puše ili uzimaju veće količine alkohola.

Balević navodi i da se tokom ova dva dana češće javljaju kardiovaskularni pacijenti, neki su uplašeni da im se nešto ne dogodi, a nekima je loše, pa im se prilagođava terapija.

„Ovo ne smemo shvatati panično. Ovo je nešto za šta organizam ima zaštitne snage. Samo mi treba da napravimo resurse za iste”, navela je ona.

Dodala je i da ljudima generalno više prijaju letnje temperature, jer su na njih genetički adaptirani.

POLITIKA

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *