Vestinet

Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 5,3 po Rihteru, osetio se i u Novoj Varoši, Novom Pazaru, Požegi

Jutros u 4 sata i 6 minuta zemljotres jačine 5,3 stepena Rihterove skale pogodio je Crnu Goru u području Nikšića na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Zemljotres se osetio i u Srbiji u području Nove Varoši, Novog Pazara i Požege. Srđan Ceković iz Seizmološkog zavoda Crne Gore rekao je za RTS da je dobro da je epicentar zemljotresa bio u nenaseljenom području. Još nema podataka o materijalnoj šteti.

Vršilac dužnosti direktora Seizmološkog zavoda Srbije Dejan Valčić rekao je za RTS da nema razloga za zabrinutost, pošto se na teritoriji Srbije ne očekuju nikakve posledice nakon zemljotresa u Crnoj Gori.

Istakao je da je zemljotres nastao kao posledica povlačenja Jadranske mikroploče ispod kontinenta i da se može okarakterisati kao jak potres.

Valčić je naveo da 24 merne stanice u Srbiji za manje od jednog minuta lociraju potres i automatski obaveštavaju o preliminarnoj jačini zemljotresa.

“Ukoliko je zemljotres većeg intenziteta, automatski se alarmira Sektor za vanredne situacije koji preduzima delatnosti iz svoje nadležnosti”, istakao je Valčić.

RTS

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *