Vestinet

Brnabić raspisala lokalne izbore: Na glasanje 2. juna u 66 jedinica lokalne samouprave

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave. Lokalni izbori biće održani na isti dan kao i izbori za odbornike u Skupštini grada Beograda.
“Nakon što je Narodna skupština usvojila Izmene i dopune zakona o lokalnim izborima, kao rezultat uspešnog dijaloga parlamentarnih stranaka, stekli su se uslovi za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samuprave”, rekla je Brnabić.
Kako je dodala, smatra da je ovakav dogovor “pobeda svih odgovornih ljudi”.
“Iskoristiću priliku da još jednom pozovem sve političke aktere da vode računa da politika ne sme da bude sredstvo koje razdvaja ljude”, rekla je ona.
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su 23. aprila izmene i dopune zakona o lokalnim izborima kojima su pomereni rokovi za raspisivanje izbora, što je bio jedan od zahteva opozicije u dijalogu o poboljšanju izbornih uslova koji je vođen od 1. aprila na inicijativu Brnabić.

Izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima se omogućava da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana – 2. juna, što je bio jedan od zahteva opozicije u razgovorima o poboljšanju izbornih uslova.
Zakon predviđa da se odluka o raspisivanju lokalnih izbora donosi najranije 150 dana, najkasnije 45 dana pre isteka mandata odbornika, kao i da od dana raspisivanja lokalnih izbora do dana glasanja ne može da prođe manje od 30, a ni više od 60 dana.

Euronews

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *