Vestinet

Od voćnjaka do lampeka, dugačak je put: Stare sorte šljive zaslužne za kvalitet rakije, miokovačka kajsija i kablarska viljamovka pretočene u najveće nagrade i priznanja

Čačak – Nema voća sa Suvobora, Rudnika i Vujna koje nije prošlo kroz lampek Stanimira Minića iz Trepče. Danas u njegovom domaćinstvu sve je podredjeno rakiji  pa i njegovo gazdinstvo nosi ime Minićeva kuća rakije koja je postala prepoznatljiva širom sveta zahvaljujući voćnim rakijama koje su na Medjunarodnim i domaćim takmičenjima ocenjene kao vrhunski kvalitet, pa ni najveće medalje nisu izostale.

Foto:VestiNet

Stanimir  Cane Minic iz Trepče jedan je od najpoznatijih  proizvodjača rakije u ovom delu Srbije.Počeo je  2005. godine poštujući amanet majke da količine rakije koju mu je ostavila u  nasledstvo upetostruči. Tako se ovaj gradjevinac po struci, već naredne godine našao na prvom Sajmu.

Foto:VestiNet

„Kada sam  nastupio na Sajmu  2005.godine i  dobio ocenu 19, 07  postao sam prvi u zemlji kada je reč o proizvodnji kvalitetne rakije“, kaže Minić i dodaje da mu je prva nagrada bila  veliki podstrek, dala vetar u ledja da istražuje i da proizvode 33 vrste voćnih rakija kao i rakija od povrća poput kupusa.

Foto:VestiNet

 „ Uspeo sam da proizvedem rakiju od kupusa,  malo zbog Mrčajevaca .  Dovoljna je destilerija ,a lampeci su danas prilično modernizovani.

„ Destilerija  je sa četiri  kolone i u jednom pečenju radi četiri puta fermentaciju i kako bi se dobio finalni prozvod odličnog kvaliteta“, kaže Minić  koga je radoznalost   navela da se okuša i u proizvodnji rakije od lubenice, duda i dinje.

Foto:VestiNet

„ Rakije od lubenice, duda i dinje nisu ni prići rakijama od šljive i kruške poput viljamovke i takiše. Sa šljivom sam postigao najveće rezultate, iznenadjenje su mi mušmule i trnjine koje se beru posle prve slane. Stižu kasnije od dunje i prijatnog su ukusa.  Rakija od lubenice mi se ne dopada, a od dinje je solidnija“, dodaje Minić.

Da bi rakija bila odličnog kvaliteta od velike važnosti je da voće bude zrelo i da dozreva u gajbama.  „Prebira se svaki drugi dan . Tako je i sa viljamovkom koja se stavlja u kacu samo kada je dovoljno zrela i jedino tada daje najbolju aromu“,  objašnjava Minić.

Tajna dobre rakije leži u voću, kajsija se otkupljuje u Miokovcima, a kruška sa područja Kablara.

Foto:VestiNet

Kada je reč i šljivi, Minić ima svoje zasade.

„Posadio sam crvenu ranku i svaku petu okruglicu i širim proizvodnju. Te kombinacije starih sorti šljiva daju najbolji kvalitet“, kaže  za VestiNet Stanimir Cane Minić.

 Danas, Miničeva kuća rakije neprocenjivo je blago u kojoj se nalaži i srpska mučenica iz davne 1941 godine. Svaka ima svoju vrednost o čemu svedoće brojna priznanja i nagrade poput 18 zlatnih, 17 srebrnih i 16 bronzanih medalja i visoka ocena 19,54 za kvalitet .

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *