Vestinet

Praziluk zlata vredan, na  osam ari površine Milojevići proizvedu oko šest tona ovog povrća

Čačak – Miroslav Milojević iz čačanskog sela Gornja Gorevnica zadovoljno trlja ruke, njegov zasad praziluka i ove sezone doneo je odličnu zaradu. Ova povrtarska kultura nije mnogo zahtevna i ne traži puno ulaganja, a svake godine dokaže da je njena proizvodnja više nego profitabilna.

Foto:VestiNet

„ Ulaganja u proizvodnju praziluka nisu velika. Ovo je seme koje kupujemo u Bugarskoj, seme varna, a meni je dovoljno da na ovu površinu od sedam ari dobijem oko 18 000 biljki sa oko 150 grama semena. Vrlo je profitabilno kada je reč o finansijama. Sejemo sa italijanskim mašinicama , odnosno kopijama italijanskih mašina koje se prave u Valjevu i sa njom radimo sva sitna semena. Praziluk posejemo u leje, a jedini problem je da se oplevi rasad. To oduzima najviše vremena, oko pet do šest sati dnevno za četiri plevljenja“, kaže Miroslav za VestiNet i dodaje da profitabilnost ove proizvodnje leži u dobroj ceni praziluka koji svake godine u decembru obraduje proizvođače, ali i u porodičnoj proizvodnji koja podrazumeva angažovanje svih članova porodice.

Foto:VestiNet

“Koja god da je cena, mi smo zadovoljni jer su ipak u pitanju male površine,a na osam ari imamo šest tona očišćene praze. Ovo je porodični posao, svi radimo i deca i odrasli“, kaže za VestiNet Milojević.
Sistemi za zalivanje su obavezni u ovoj proizvodnji, ali i radna snaga kako bi se praziluk na vreme počupao, pa je u domaćinstvu Milojevića obavezna moba na koju se rado odazovu komšije i prijatelji.
„ Ulaganja su mala, a traži posla. Najbitnije je čupanje praziluka, skupimo prijatelje i rodbinu, tri sata završimo sve i posle sednemo uz pečeno prase. To je tradicija koja se svake godine ispoštuje“, dodaje Miroslav.

Foto:VestiNet

Tajna uspeha je u porodičnoj proizvodnji jeste da svako ispoštuje svoja zaduženja. Desna ruka u ovom poslu je Slobodanka koja uspeva da zajedno sa svojim suprugom dnevno očisti oko 600 kilograma praziluka.

Za proizvodnju praziluka, Milojevići ne koriste hemiju koja je ove godine znatno poskupela, već isključivo stajsko đubrivo i ujedno ostvaruju rekordne prinose i profit.

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *