Vestinet

Od njive do trpeze: Kačamak kao gastronomski biser čačanskog kraja kome je posvećena jedinstvena manifestacija u Srbiji

Čačak – Od njive do trpeze, priču satkanu od tradicije ii gastronomije, najbolje će dočarati miris kačamaka, tradicionalnog srpskog doručka koji je dobio svoju manifestaciju u čačanskom selu Ježevica, upravo zahvaljujući vrednim domaćicama, ženama koje su oživele podjelička sela . Za dobar kačamak pre svega neophodno je dobro brašno, ali i stalno mešanje.


 „Pored brašna , neohodni su so i voda i svinjska mast. Sve što se duže kuva, kačamak je bolji. Servira se obavezno uz beli mrs, sir i kajmak“, kaže Olivera Ćubović, članica UŽ Evgenija.

Foto:VestiNet


 Da je od njive do trpeza dug put, a da su za kalorične obroke zaslužne žene koje umeće tradicionalne hrane poput kačamaka čuvaju od zaborava potvrđuju upravo srpske domaćice koje kačamaku dodaju kalorije.
„  Kod nas ima sira i kajmaka i mislim da je sva draž upravo u belom mrsu , a neko voli da doda preprženu slaninu i čvarke, neko voli i slatku varijantu, ali ovo podneblje najviše voli kačamak sa sirom i kajmakom“, kaže  Gorica Dragović, članica udruženja Evgenija.
 
„ Kačamak je osnovni doručak u ovom kraju pogotovu za malu decu. Imamo tri vodeničke potočare, imamo naše proizvođače sira i kajmaka, sve što se sprema  poput kačamaka sa naših je prostora“, kaže Vidosava Dukanac, meštanka Ježevice i članica UŽ Evgenija.

Foto:VestiNet


 Danas, mnogi mešaju kačamak sa cicvarom, a razlika je ogromna, kaže Biljana Bojović.


Pored kačamaka, od njive do trpeze, iz Kragujevca do čačanskog sela Ježevica mogli su se probati i neki novi ukusi poput pilećeg paprikaša.
„ Ovaj paprikaš je po vojvođanskoj recepturi i iskorišćeno je celo pile. Krompir, meso i voda su iz Ježevice , samo su naši začini. Cilj mi je promocija zdrave hrane“, kaže Zoran Živanović.

Zoran Živanović, FotoVestiNet
 

 Zahvaljujući kačamaku ,  ali i ženama iz Udruženja Evgenija, selo Ježevica svrstalo se na gastronomsku mapu Srbije.

„ Kačamak se sve manje sprema na porodičnim trpezama, a trudimo se da recepte čuvamo od zaborava.  Danas se dodaju mnogi sastojci,a ovaj tradicionalni doručak nalazi se na meniju srpskih restorana. Kaloričan je i idealan za obrok porodica, a pre svega nema zdravije hrane od kačamaka“, kaže Nataša  Vujašević, predsednica Udruženja „Evgenija“ i organizator manifestacije.


 Najbolji srpski kačamak kuva se u čačanskom selu Ježevica koje mu je posvetilo sada već tradicionalnu manifestaciju Kačamakijadu. Danas ovaj kraj sa ponosim ističe da je selo proslavilo kačamak, a tradicionalni srpski doručak i samo selo.

VestiNet

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *