Čačak – Osam hektara pod jabukom prostire se u voćnjacima Majstorovića u čačanskom selu Rajac. Prednjači sorta ajdared, a zastupljene su i greni smit, zlatni i crveni delišes. Uprkos teškim vremenskim prilikama, kvalitet plodova je zadovoljavajući,a da bi se proizvodnja privela kraju, neophodno ih je na vreme obrati.

Foto: VestiNet
„Proizvodimo oko 200 tona jabuka što je oko tri ipo vagona po hektaru. Ova proizvodnja na otvorenom je rizična, nema sistema za zalivanje“, kaže za VestiNet Mateja Majstorović .
Za razliku od dnevnica sezonskih radnika koje su poznate i kreću se oko četiri hiljade dinara za berbu, , cena još uvek nije sigurna, ali voćare više brine gubitak ruskog tržišta i pronalaženje novog. Stoga će, deo roda , za sada, završiti u hladnjači.
„ Godinama smo se oslanjali na rusko tržište, oni su imali svoje kriterijume i standarde koji važe za prvu klasu. Sada smo primorani da se oslonimo na domaće, pa će deo roda završiti u hladnjači i sačekati prolećnu cenu“, kaže Majstorović i dodaje da će deo roda čačanske jabuke završiti u kazanima za pečenje rakije.

Foto: VestiNet
Subvencije namenjene voćarima mladi Mjastorović je iskoristio za nabavku tarupa i priključnih mašina. Od svoje fabrike pod otvorenim nebom koju je njegov otac podigao pre dve ipo decenije, uprkos svakodnevnom radu i ulaganjima, kako tvrdi može da se preživi,ali ne i zanovi zastarela mehanizacija.

Foto: VestiNet
Najkvalitetniji plodovi jabuke prečnika 75 mm završiće u hladnjači do proleća, kada je potražnja za ovim voćem najveća . Sudeći po trenutnoj situaciji u svetu, voćari će se osloniti na domaće tržište ,a ukoliko cena ne opravda trud proizvođača, oni znaju kako da dodaju vredsnost, tradicionalno, u kazanima za pečenje rakije.
VestiNet


