Vestinet

Savez samostalnih sindikata Srbije obeležio 121 godinu postojanja

Čačak – Savez samostalnih sindikata Srbije proslavio je danas 121 godinu svoga postojanja Svečanom

sednicom održanom u Velikoj sali Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis” u Čačku.

Predsednik SSSS Ljubisav Orbović istakao je značaj sindikalne borbe koja se i danas odvija te da ona ne sme prestati kako bi se ostvarili što bolji životni i radni uslovi radnika u vremenu kada zakonu i nisu na njihovoj strani.

„Borba je trajala konstantno. U tih 121 godina bilo je puno uspona i padova, posledica, ratova, svega ali smo uspeli da opstanemo i da se izborimo za neka svoja prava. I danas se sindikati, a tu prvenstveno mislim na radnike nalaze u dosta teškim uslovima. Zakoni nisu na strani zaposlenih ali jednostavno borba mora da se vodi kako bi se izborili za bolje uslove rada, bolje plate i bolji položaj radnika u Srbiji”, rekao je Orbović.

Prema njegovim rečima sinidati su promenom društvenog i političkog ustrojstva u našoj zemlji izgubili svoj uticaj koji su nekada imali, kako kaže, u vremenu kada se rad običnog radnika itekako cenio.

„Izvršene su velike promene. Prvenstveno su izvršene promene u društvu. Mi smo živeli u zemlji socijalizma, zemlji radnika koji su imali veliki uticaj. Dešavali su se radnički saveti, radnici su učestvovali u izgradnji preduzeća. Danas je u potpunosti drugačije. Danas postoji privatna svojina koja je svetinja i to nije sporno, suština je dolazak mnogo stranog kapitala i multinacionalnih kompanija za koje ne zanmo ni ko je vlasnik. Ranije je majstor bio jako poštovan, a danas majstor više niije bitan. Danas se traže brze ruke, rutina i da ne razmišljaš dok radiš i to je jedan od vleikih problema sa kojima se suočavamo, a sa tim su i sva druga prava smanjena. Sami sindikati su se pormenili i njihova uloga je drugačija”, rekao je Orbović.

On je istakao da u poslednje vreme postoji trend rasta sindikata i udruživanja radnika, što, iako ne brzinom kojom bi želeli, ipak predstavlja pozitivan trend koji ide ka tome da vrati sindikate na mesto koje zaslužuju.

Prema podacima koje je iznela gradska uprava, u gradu Čačku trenutno ima oko 3.500 nezaposlenih, a sindikati postoje samo u javnom sektoru i preduzećima u vlasništvu države.

„Oformili smo Socijalno ekonomski savet još pre tri godine jer Unija poslodavaca Čačka nije pokazala reprezentativnost. To je način da i njih nateramo na formiranje sindikata kako bi dobili pokazatelje kakva je situacija i u čačanskim privatnim firmama. Kada se govori o javnom sektoru, tu imamo dobre kolektivne ugovore. Plate nisu nešto velike ali imamo dobru saradnju. Mi se trudimo da uđemo i u te privatne firme kako bi i tu popravili položaj radnika”, kaže Slobodan Jelić, predsednik Gradskog odobra SSSS.

VestiNet/GZS

Slični članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *